היו מוכנים תמיד עם נאום קצר, של ארבעה-חמישה משפטי 'מי אני' שלכם, בכל רגע נתון בחיים. היערכו לכך כאילו בכל יציאה מקרית מהבית או מפגש מקרי תוכלו לפגוש את ההזדמנות הבאה שלכם למשרה נחשקת.
זמן קריאה: 2:30 דקות
בראיון עבודה, או במפגש לא מתוכנן עם מעסיק או אדם שיכול לחבר אותנו למשרה, בין אם זה במפגש פנים אל פנים ובין אם זה במפגש וידאו או שיחת טלפון, ההצגה העצמית היא ההזדמנות שלנו להעביר את הרלוונטיות שלנו לתפקיד בו אנו מעוניינים. להבדיל ממסמך קורות חיים, ההצגה העצמית מאפשרת לנו להציג יכולות, כישורים ויתרונות שלא תמיד באים לידי ביטוי בנתונים היבשים, גם כאשר המעסיק קורא אותם בעיון. מוטיבציה ואישיות קורנת יכולים לא פעם להכריע את ההחלטה של המעסיק גם בהעדר הניסיון המבוקש. ההתרשמות הבלתי אמצעית מההתנהלות הספונטנית במפגש יכולה גם לתת תוקף ואמינות לכישורים המלוטשים המנוסחים בקפידה בקורות החיים.
אנשים מגבשים לעצמם רושם ראשוני על אדם אחר בכמה שניות. וכמו שאומר הפתגם: "אין אפשרות שניה ליצור רושם ראשוני". מסיבה זו, חשוב להיערך להצגה עצמית בכל מצב, על מנת ליצור את הרושם הראשוני הטוב ביותר ופתיחה טובה להמשך הצגת הרלוונטיות שלנו למשרה בראיון עבודה.
ההכנה צריכה להיעשות הן ברמת התוכן, כלומר התכנון של מה שכדאי לנו לומר, והן ברמת הצורה שאנחנו הולכים לומר את זה. ככל שאנחנו סגורים עם עצמנו טוב יותר לגבי מה אנחנו הולכים לומר, כך נוכל לומר את זה בצורה יותר רהוטה ברורה וזורמת.
תרגיל: הכנת הצגה עצמית
התכנון של מבנה ההצגה העצמית מתחלק לחמישה חלקים:
פתיחה - בפתיחה נציג את עצמנו בשם, מקצוע או תחום העשייה שלנו, ונקפיד על נימה ידידותית ומכבדת.
נסיון והכשרות - נספר על אלו המבטאים את הרלוונטיות שלנו לתפקיד. "עבדתי מספר שנים במכבי כמזכירה רפואית" יכול להיות מצוין. גם אם אין לנו נסיון תואם בדיוק לתפקיד נוכל לציין משהו יותר כללי כמו "עבדתי בכמה תפקידים בתחום שירות הלקוחות" או "אני בוגר של קורס קונדיטורים בתדמור" וכד'. בשלב זה אין צורך להיכנס לפרטים שיהפכו את ההצגה העצמית לארוכה או מסורבלת מדי. נשאיר אותם להמשך. לפעמים נרצה לציין ניסיון למרות שהוא בתחום לא רלוונטי כמו למשל "אני אמנם מגיע יותר מתחום המכירות אבל...". ונציין מה אני מביאים משם שרלוונטי למשרה הזו.
כישורים - ציינו כישורים משמעותיים לתפקיד. במידה ואין לנו נסיון או הכשרה רלוונטיים, נוכל להתחיל מהכישורים. "אני טובה בעבודה עם קהל" או "יש לי כישורים טכניים ואני קולט דברים חדשים מהר". חשוב שלא יישמעו כרשימת מכולת, אלא לשלב את הכישורים עם הניסיון בצורה מעניינת, במשפט הגיוני.
מוטיבציה – משפטים כמו "אני בדיוק מחפש/ת לעבוד בתחום ה..." או "אני אוהב/ת לעבוד בצוות / עם אתגרים" או "מתאים לי עבודת שטח דינאמית" "...ולכן התלהבתי כשראיתי את המודעה" - יכולים לעזור ליצור את הרושם שאנחנו הולכים להגיע בכיף לעבודה.
סיום - חישבו מה ניתן לומר על עצמכם שמייחד אתכם, מה הערך המוסף שאתם תביאו למקום עבודה, למה דווקא אני.
במשפט הסיום השאירו פתח להמשך ההתקדמות בתהליך. "שמעתי דברים טובים על מה שאתם עושים ואשמח לקחת חלק בזה" או "אשמח להפגש לראיון עבודה (אם זה בטלפון או כמכתב נלווה לקורות חיים) / לקבל פרטים על המשרה". המנעו מלומר את המילה "זהו".
זכרו: הצגה עצמית היא קצרה - עד חצי דקה - ומטרתה יצירת רושם ראשוני, הקדמה, ועניין ולהשאיר פתח להמשך השיחה והקשר.
טיפ:
לאחר שאנו יודעים מה נרצה להגיד כדאי להתאמן, במיוחד אם זה מרגיש לנו מוזר או מביך. אפשר לעשות את זה מול הראי, לצלם או להקליט את עצמנו או להיעזר באדם נוסף שיכול לתת לנו משוב וחיזוק. נוכל להשתמש בהצגה העצמית גם לפתיחת ראיון העבודה, אותו נתכנן על בסיס אותה הגישה רק עם יותר שיעורי בית.