תהליכי גלובליזציה, העידן הדיגיטלי, אוטומטיזציה ותוחלת החיים העולה הופכות את המפה התעסוקתית לדינמית יותר. כיום, משרות רבות שאנו מכירים מצויות בסכנת היעלמות, ותחומים חדשים מתפתחים. מקצועות בהם המשימות הן מבוססות נהלים, חוזרות על עצמן וידניות נמצאים בסכנה - כגון נהגי מוניות, מנהל חשבונות, עובדי ייצור במפעלים. לעומת זאת מקצועות הדורשים דרגה גבוהה של מומחיות, יצירתיות, אינטליגנציה רגשית ויכולת תגובה לסביבה משתנה כגון חינוך, טיפול, ניהול מחקר ופיתוח, נמצאים בסיכון נמוך להיעלמות. תחומים חדשים כגון אנרגיות מתחדשות, רובוטיקה ואינטרנט מתפתחים ללא הרף.
בנוסף על כך, שוק העבודה נמצא פיזית בתנועה ויוצר שינוי ביחסים בין עובד למעביד. מפעלים יכולים להיסגר ולהיפתח ולייצר סחורה במהירות יחסית במקומות שונים; מחסור בעובדי הייטק בארץ יכול להביא להעסקת פרילנסרים מהודו, וכן הלאה. אם בעבר הייתה תלות ומחויבות הדדית בין הצדדים, ועובד ידע בדיוק למה לצפות מהמעביד מבחינת תנאים, קידום וכו', כיום האחריות עוברת לצד של העובד והקשר פחות מחייב ומושתת על אינטרסים.
תופעה בולטת בשוק התעסוקה כיום היא מעבר תכוף בין עבודות, החלפת מקצועות, או ריבוי יכולות. רבים משלבים היום עבודה כשכיר לצד עבודה כעצמאי. כל אלה מחייבים אותנו לפתח כושר הסתגלות והתמודדות עם מצבים משתנים, לזהות הזדמנויות חדשות ולהמציא את עצמנו מחדש. יש שינוי בסוג המיומנויות הרכות שמעסיקים דורשים, אם בעבר הדגש היה על מיומנויות חברתיות כגון תקשורת ועבודת צוות, כיום הדגש הוא על גמישות ויכולת הסתגלות.
במציאות הולכת ומשתנה יהיה יתרון גדול לאלה שמסוגלים ללמוד ולהתעדכן באופן תמידי, לזהות הזדמנויות וצרכים משתנים בשוק העבודה, ולחתור לקראת תמונה עתידית תוך כדי בחינה עצמית והפקת לקחים מהניסיון המצטבר.